Muayenehane Açma Süreci
Özel sektöre yeni geçecek olan arkadaşlarıma bir kolaylık olacağını düşündüğüm Muayenehane Açma sürecim ile ilgili yazım. Yazı 2022 Şubat tarihli yani güncel bilgileri içeriyor.
Muayenehane Açma Sürecim
Sevgili hekim arkadaşlarım yazıda bu konu ile ilgil pekçok detayı aktarmaya çalışacağım . Öncelikle gözünüz korkmasın. Anlatacağım detayları okuyunca ya bu nereden yapılıyordu ki diye bir endişeniz kalmayacak.
İlk olarak bulunduğunuz yer bir devlet hastanesi ise istifa etmeniz gerekmekte 🙂 İstifalar Usulüne uygun olan ve olmayan olarak iki farklı şekilde olabiliyor. Usulüne uygun olan istifada 1 ay bekleme süresini kabul etmiş oluyorsunuz avantajı ise herhangi bir sorun durumunda devlet kurumlarına 6 ay içinde geri dönebiliyor oluşunuz. Usulüne uygun olmayan istifada yine bir bekleme süresi var ama çok daha kısa. Cezası ise 1 yıl boyunca devlete dönememek. Bir de dilekçeyi verip çıkmak var. Onda soruşturma vs açılabiliyor hakkınızda.
Henüz istifa etmeden önce -istifa kararınız net ise- bulunduğunuz ilçenin İlçe Sağlık Müdürlüğü Özel Hastaneler Birimi’ne giderek gereken belgeleri öğrenebilir ve bir yandan bu belgeleri toplayabilirsiniz. Benim bütün belgeleri ve gereken araç-gereci toplayabilmem 1 ayı geçmişti. Bu bekleme süresinde bunu yapmak vakit kaybını önledi.
İşte o belgeler (Hepsini sırayla ve tek tek açıklamaya çalışacağım)
MUAYENEHANE AÇMA BAŞVURUSUNDA
İSTENECEK BELGELER
1) Muayenehanenin açılacağı adresi, belirten ve ruhsatname düzenlenmesi talebini içeren
dilekçe: Bu dilekçe bize ait arkadaşlar. Adres, telefon, çalışma saatleri ve ne uzmanı olduğumuzu ekliyoruz.
2) Muayenehanenin bütün mekânlarının kullanım amaçlarını gösterir, tekniğine uygun kat planı örneği. Kat planı müteahhitten istenebilir. Burada önemli olan hangi oda ne için kullanılacak bunu yazmamız gerekiyor. Örn: Psikolog odası, muayene odası gibi. Diğer bir detay ise arşiv dolabı /odasının yerinin belirtilmesi. Bu plan çizdirildikten sonra Mimar kaşesi ile onaylanması ve en az 1/100 ölçekli olması gerekiyor.
3) Muayenehane açacak olan hekimin tıp diplomasının ve varsa uzmanlık belgesinin
Müdürlükçe tasdikli sureti ile iki adet vesikalık fotoğrafı.
4) Muayenehanede bulunması zorunlu tıbbi malzeme ve ilaç listesi :Bütün doktorlar için acil seti( İçinde laringoskop, ambu ve endotrakeal tüp olan set. Bunların hem çocuk hem yetişkin boylarını aldım)
İlaç listesi : Müdürlük ayrıntılı bir liste veriyor. İlaçların olduğu listeyi de ruhsat sürecinde teslim ediyorsunuz . Olmayan ilaçlar için 2 farklı ecza deposundan ilacın olmadığına dair bir belge almak gerekiyor.
5) Yangına karşı ilgili mevzuata uygun şekilde yangın için gerekli tedbirlerin alındığına dair
yetkili mercilerden alınmış belge. Kayseri’de bulunan arkadaşlar için İtfaiye Daire Başkanlığına ( Bozantı Caddesi Üzerinde) uğramaları gerekmekte. Bu işlem için vezneye para yatırdıktan sonra size denetime gelecekleri günü söylüyorlar. Denetim öncesi neleri denetleyecekleri ile ilgili bilgi almak işinizi hızlandıracaktır. Bana Işıldak, Acil Çıkış Levhası, Kapı Hidroliği ve Yangın Tüpü almam söylendi . Denetimden önce bunları sanayiden edindim)
6) Varsa çalışan personelin iş sözleşmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu kaydı ile diplomaları
(diploma ve sözleşmelerin, aslı görülmek şartıyla müdürlük tasdikli suretleri.
7) Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre yapılmış sözleşme.
İllerde farklılık gösteriyor mu bilmiyorum ancak Kayseri Büyükşehir belediyesinin Çevre Koruma Daire Başkanlığının Tıbbi Atık Birimi var. Oradan bir görevli ile iletişime geçtiğinizde ofise gelip sizinle bir sözleşme yapıyor. Oldukça yüksek bir meblağ (1000 TL civarı) veriyorsunuz sadece bu işlem için 🙁 Bu sözleşmeye basmanız için ofis adresi-vergi dairesi-TC-Diploma no bilgileri olan bir kaşenizin olması gerekiyor.
8) Tabip odasına kayıtlı olduğuna dair beyan. : Tabip odasına kayıt olunduğuna dair belgenizi alabilmek için uzmanlık diplomanızın fotokopisi, 2 adet vesikalık fotoğrafınız ,nüfus cüzdanı fotokopisi ve bir yine miktar para(1000 TL civarı) ile Tabip odanıza başvurun . Oradan size protokol defteri verilecek. Bu defterin bir benzerini de siz kendiniz yaptıracaksınız. Adli Rapor Kayıt Defteri adıyla protokol defterinin iç sayfaları ile aynı yalnızca başlığı farklı olacak şekilde bir matbaadan yaptırabilirsiniz.
9) Adli sicil beyanı.
E-devletten indirebilirsiniz.
10) Bireysel vergi mükellefi olduğunu gösterir Vergi Levhası
Vergi levhanızı alabilmek için istifa edip ayrılışınızı yapmış olmanız gerekmekte. Bir muhasebeci ile anlaştıktan sonra e-devlet üzerinden sizin için Vergi Dairesine başvuruda bulunuyorlar. Vergi dairesinden muayenehanenize denetime gelip kiranızı soruyorlar. Bu sırada muayenehanenin demirbaşları olması lazım. Yani ofisin muayenehane amaçlı kullanılacağını gösteren eşyalar masa gibi… Denetim sonrası Muhasebecinizden Vergi Levhasını alabilirsiniz.
11)Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü: İki farklı ücret yatırmanız gerekiyor. Birisi Muayenehane Ruhsatı ile ilgili (974 TL) , diğeri defter onay belgesi ( Protokol ve Adli Rapor Kayıt Defteri olarak iki defter için 2*28 TL ödedim). Bunların dekontunu da Ruhsat için gereken belgelerin içine koyuyoruz arkadaşlar.
Bütün bu belgeleri topladıktan sonra hepsini daha önce bahsettiğim İlçe Sağlık Müdürlüğünün Özel hastaneler birimine teslim ediyorsunuz. Onlar sizi denetime gelecekleri günü haber veriyorlar.
Denetimde özellikle ilaçlar, engelli tuvaleti olup olmadığı (engelli tutamacı, acil çağrı zili, tuvalet kapısının dışa açılıp açılmadığı), ilaçlar ve acil setine bakılıyor. Aynı zamanda muayenehane planını yerinde değerlendirip doğruluğunu kontrol ediyorlar.
Yeni bir adım atmak ,konfor alanından uzaklaşmak zordur ama umarım herkes hayal ettiği ve hak ettiği koşullarda hizmet vermeye devam eder.
Herkese kolaylıklar dilerim.
Uzm. Dr. Hatice Polat
Aydın Öztürk
Aralık 20, 2022 - 12:11 pmElinize sağlık doktor hanım inşallah biz de kendi muayenehanemizi açarız.